Bogracs la ceaun
Ingrediente
1 kg carne porc (piept, carne de lucru sau coada)
6 bucati ceapa
6 bucati rosii
2 ardei iuti (fiecare pune ardei iute dupa gust, dar la fel de bine se poate si omite daca nu va place sa fie foarte condimentat)
1 kg legume (morcovi, patrunjel, telina)
15 kg cartofi
2 bucati ardei gras (eu nu am pus caci am uitat sa cumpar! )
sare
delikat
boia
chimen macinat si 1 tub pasta de gulyas
l linguri untura
Pentru galuscute:
2 oua
1 lingura rasa untura (sau 1 lingura unt )
faina
sare
Preparare
Punem in ceaun 6 linguri mari de untura de mangalita si pe untura incinsa calim ceapa taiata si ardeii taiati marunt. Adaugam intai carnea de vita, condimentam cu sare, piper, delikat si adaugam si rosiile taiate. Amestecam si lasam sa dea cateva clocote impreuna, dupa care punem atata apa cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba.
Cand carnea e fiarta de jumate si apa a scazut adaugam si carnea de porc portionata. Lasam sa se caleasca impreuna cateva minute apoi adaugam legumele feliate. Le calim impreuna cu carnea dupa care adaugam pasta de gulyas, 1 lingura boia, 1 lingurita de chimen macinat. Amestecam bine toate aceste ingrediente cu carnea si adaugam apa cat sa acopere cu 2 palme carnea.
Lasam sa fiarba mai departe si adaugam ardeii iuti feliati. Gustam si daca mai e nevoie condimentam cu sare sau delikat. In momentul in care carnea e fiarta adaugam cartofii taiati cubulete.
Cat timp cartofii se fierb pregatim galuscutele pentru bogracs in felul urmator: intr-un vas punem 2 oua, 1/2 lingurita sare, 7-8 linguri faina si le amestecam. Adaugam 1 lingura rasa de untura cu care amestecam bine si punem atata apa cat sa obtinem un aluat nu prea gros dar nici prea subtire care sa curga prea tare.
Cu o lingurita se portioneaza galustele direct in ceaun cand cartofii sunt fierti si lasam sa fiarba cateva clocote.
Se serveste fierbinte. Pofta buna!